:: جلد 17 - سال نهم، شماره اول، نیمسال اول تحصیلی،پاییز و زمستان ::
جلد 17 - سال نهم، شماره اول، نیمسال اول تحصیلی،پاییز و زمستان صفحات 52-44 برگشت به فهرست نسخه ها
محمدحسن مرشدی تنکابنی*
کارشناسی ارشد مدیریت سازمانهای دولتی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
مقدمه: بسیاری از سازمانها از رفتارهای نامناسب برخی از کارکنان، نقض هنجارهای سازمانی و موضوعاتی از این قبیل، شکایت دارند که این رفتارهای مخرب میتواند به سازمان شوک شدیدی وارد نماید. بنابراین هدف این پژوهش، مطالعه رابطه رفتارهای انحرافی کارکنان در ترومای سازمانی بود.
روشها: پژوهش توصیفی- پیمایشی است. ابزار گردآوری اطلاعات شامل دو پرسشنامه استاندارد رفتارهای انحرافی کارکنان و ترومای سازمانی است. پایایی پرسشنامهها با روش آلفای کرونباخ مورد تأیید قرار گرفت. پرسشنامهها بین 196 نفر از کارکنان دانشگاه علوم پزشکی ایلام در سال 1398 که به روش نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب شدند، توزیع گردید. تحلیل دادهها از از روش همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون به کمک نرمافزار آماری SPSS ورژن 22صورت گرفت.
یافتهها: یافتههای مطالعه نشان داد بین رفتارهای انحرافی کارکنان و ترومای سازمانی (803/0r=) ارتباط معناداری وجود دارد (000/0=P). انحراف در تولید یا محصول با ضریب همبستگی 704/0، انحراف در دارایی با ضریب همبستگی 726/0، انحراف سیاسی با ضریب همبستگی 654/0 و پرخاشگری شخصی با ضریب همبستگی 717/0 در ترومای سازمانی در سطح 99 درصد رابطه معناداری دارد.
بحث و نتیجهگیری: در جامعه و نمونه تحت بررسی، رفتارهای انحرافی کارکنان به عنوان متغیر ویژه تأثیرگذار در شدت ترومای سازمانی شناخته شد. با در نظرگرفتن اینکه رفتارهای انحرافی در محیط کار مشهود و به آسانی نیز قابل تشخیص نیستند، یافتههای پژوهش حاضر میتواند برای مدیران در ارتباط با استخدام افراد برای مشاغلی که در آنها بروز رفتارهای انحرافی مشکلساز است، کاربردی باشد.

واژه‌های کلیدی: رفتارهای انحرافی کارکنان، تروما، ترومای سازمانی

دریافت: 1399/10/30 | پذیرش: 1399/7/10 | انتشار: 1399/7/10

Morshedi Tonekaboni M H. Investigating the Relationship between Employee Deviant Behaviors in Organizational Trauma of Ilam University of Medical Sciences in 2019. مجله مطالعات آموزشی نما 2021; 17 :44-52

مرشدی تنکابنی محمدحسن. بررسی ارتباط رفتارهای انحرافی کارکنان در ترومای سازمانی دانشگاه علوم پزشکی ایلام. دو فصلنامه مطالعات آموزشی نما آجا. 1400; 17 () :44-52