[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
test::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۳ نتیجه برای کارآفرینی

سمیه مقصودی،
دوره ۷، شماره ۰ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده

چکید ه

سابقه و هدف: کارآفرینی امری آموزش پذیر، تقویت پذیر و پرورش پذیر است. افزایش آموزش کارآفرینی باعث ترقی شاخص های فرهنگ کارآفرینی و در نتیجه رشد و تعالی کارآفرینی و نهادینه شدن فرهنگ آن می شود و از سوی دیگر با رشد فرهنگ کارآفرینی سطح آموزش آن نیز تغییر یافته و این تعامل سبب رشد و توسعه اقتصادی می شود.

روش: این مقاله از نوع مروری بوده و در تدوین آن از جستجوهای اینترنتی با استفاده از موتورهای جستجوگر و در داده پایگا ه های معتبر از جمله Science direct ،SID ،Google scholar و مطالعات کتابخان های در کتب و مقالات علمی منتشر شده در سا لهای ۲۰۰۰ - ۲۰۱۵ استفاده شده است.

یافته ها: دستیابی به مجموعه ای از روش های مرسوم و جدید در آموزش کارآفرینی برای اثربخش نمودن آموزش با توجه به موقعیت ها و شرایط مختلف بسیار حائز اهمیت است.

بحث و نتیجه گیری: آموزش اثربخش کارآفرینی مستلزم فراهم آوردن امکانات مختلفی از جمله رو شهای تدریس می باشد و آشنا کردن مدرسان با مجموعه تقریباٌ کاملی از رو شهای تدریس شرایط آموزش را بهبود بخشد و با توجه به امکانات در دسترس به انتخاب روش و آموزش متناسب با آن شرایط اقدام نمایند.


حسین عبداللهی، سمیه مقصودی،
دوره ۱۰، شماره ۰ - ( ۲-۱۳۹۶ )
چکیده


مقدمه: در شرایط کنونی و در آینده با توجه به شرایط اقتصادی، جایگاه کارآفرینی و خوداشتغالی از عوامل مهم رشد کسب و کار میباشد. برای آمادهسازی افراد به این عرصه نیاز به آموزش اثربخشی میباشد که بتواند در افراد ایجاد انگیزه نماید. شناسایی روشهای اثربخش که بتواند به کارآفرینی افراد منجر شود هدف اصلی این مقاله میباشد.
روشها: این مطالعه از نوع کمی (توصیفی-مقطعی) میباشد. جامعهی آماری این پژوهش شامل اساتید و دانشجویان ارشد دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران میباشد و نمونهی پژوهش شامل ۸۰ دانشجو و ۱۰نفر از اساتید میباشد که به صورت نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب شدند. پژوهش از طریق پرسشنامهی محقق ساخته انجام گرفت که پس از کسب اعتبار و روایی پرسشنامه، دادههای پژوهش با استفاده ازروشهای آمار توصیفی و استنباطی از جمله آزمون t مستقل و t تک نمونهای و با استفاده از نرم افزار spss ورژن ۲۱ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: نتایج پژوهش نشان داد روشهای اثربخش آموزش کارآفرینی از نظر اساتید و دانشجویان به ترتیب عبارتند از: یادگیری انفرادی، کار با افراد با تجربه، آموزش در محیط واقعی، یادگیری از طریق نرم افزارها، فعالیت گروهی، آموزش مجازی، کار انفرادی عملی و اجرای نمایشنامه میباشد. P-value در سطح۰۰۱/۰ به ترتیب عبارتند از۹۷/۰، ۹۷/۰، ۶۲/۰، ۵۶/۰، ۳۲/۰، ۴۰/۰، ۶۸/۰ و ۶۹/۰ میباشد که نشان میدهد بین نظر اساتید و دانشجویان در مورد روشهای اثربخش آموزش کارآفرینی تفاوتی و جود ندارد.
نتیجهگیری: استفاده از روشهای فعال شامل کار انفرادی عملی، آموزش در محیط واقعی و کار با افراد با تجربه که دانشجویان را به صورت مستقیم درگیر میکند نتایجی به مراتب بهتر از سایر روشها دارد.
دکتر ابراهیم رحیمی، دکتر هادی غفاری، آقای ابوالفضل حاج کریم،
دوره ۱۹، شماره ۰ - ( ۲-۱۴۰۱ )
چکیده

چکیده
مقدمه: بسیاری از نویسندگان و پیشگامان تغییرات در سازمان و خدمات مدیریت دولتی، کارآفرینی در بخش دولتی را به عنوان تنها راه حل مدیریت دولتی در مواجهه با این چالشها و مشکلات میدانند. این تحقیق به بررسی تاثیر مدیریت استعداد بر کارآفرینی سازمانی با میانجیگری سرمایه فکری کارکنان دانشگاه علوم پزشکی اراک پرداخته است.
روشها: مطالعه حاضر از نظر هدف یک تحقیق کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش یک تحقیق کمی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش، تمامی کارکنان دانشگاه علوم پزشکی اراک به تعداد ۴۸۰ نفردر سال ۱۳۹۹بودند که تعداد ۲۱۳ نفر با استفاده از فرمول کوکران به روش نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب شدند. جمعآوری دادهها با استفاده از ۳ پرسشنامه استاندارد انجام شد. برای سنجش مدیریت استعداد از پرسشنامه استاندارد فلیپس و راپر (۲۰۰۹)، سنجش سرمایه فکری از پرسشنامه استاندارد بونتیس (۱۹۹۸)، و برای سنجش کارآفرینی سازمانی از پرسشنامه استاندارد رابینز و کولتر (۱۹۸۹)، استفاده شده است. تجزیه و تحلیل دادهها با آزمون آماری توصیفی و استنباطی به کمک SPSS و معادلات ساختاری با نرمافزار LISREL انجام شد.
یافتهها: نتایج تحقیق نشان داد مدیریت استعداد بر کارآفرینی سازمانی با ضریب مسیر ۵۳/۰ و آماره تی ۰۲/۵؛ مدیریت استعداد بر سرمایه فکری با ضریب مسیر ۹۳/۰ و آماره تی ۷۶/۹؛ سرمایه فکری بر کارآفرینی سازمانی با ضریب مسیر ۴۱/۰و آماره تی ۸۰/۳ تاثیر داشت. نتایج نشان داد مدیریت استعداد بر کارآفرینی سازمانی با میانجیگری سرمایه فکری تاثیر مثبت دارد.
نتیجهگیری: با توجه به یافته مطالعه و تاثیر مدیریت استعداد و سرمایه فکری بر کارآفرینی سازمانی در بین کارکنان دانشگاه علوم پزشکی اراک، پیشنهاد میگردد مدیران به مدیریت استعداد و بهبود سرمایه فکری توجه نمایند.

صفحه 1 از 1     

مجله مطالعات آموزشی نما Journal of Educational Studies
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 27 queries by YEKTAWEB 4700